Lukkokauppaa vuodesta 2007

100 %:sti Suomalainen verkkokauppa

Tuhansia tyytyväisiä asiakkaita

29.4.2024

Suomessa asuntojen umpiovien mukana toimitetaan pääsääntöisesti aina kyseiseen oveen soveltuva lukkorunko. Sun tehtäväksi sitten monesti jää painikkeen ja avainpesän hankinta.

Mikäli oven mukana ei toimiteta karmia, täytyy vain toivoa, että olemassa oleva tai karmin mukana toimitettava vastalevy on lukkorungon kanssa yhteensopiva. Avaudun soveltuvista vastalevyistä sitten joskun myöhemmin lisää.

On tilanteita jolloin oven mukana toimitettu lukkorunko ei sitten loppujen lopuksi sovellukaan siihen käyttöön, jota oltiin ovelle kaavailtu. Tähän voi olla syynä esim. se, että ovi on määritetty palo-oveksi, ovi on tarkoitus sijoittaakin wc:n oveksi, tai muuksi sisäoveksi, ovi halutaan olevan aina vedettäessä avattavissa, tai muu normaalista takalukittuvasta mallista poikkeava käyttötarkoitus.

Suomessa lukkorunkona on yleensä ABLOY:n valmistama tuote, mutta markkinoilta ja myös www.lukko.fi verkkokaupastamme löytyy lukuisia vaihtoehtoisia malleja. Kaikille näille lukkorungoille yhteistä on toimintaperiaate, tuotteen mitat ja monesti myös tietynlainen lukkorungon toiminnasta kertova numerosarja. Tästä syystä jätän listauksessa tuotteen valmistajan erikseen mainitsematta ja viittaan ainoastaan lukkorungon toiminnasta kertovaan tuotenumeroon. Välillä vaihtoehtoja ei ole, jolloin tuotekoodikin ohjaa vain tietyn valmistajan tiettyyn tuotteeseeen.

En myöskään erikseen mainitse kätisyyksiä, koska suurin osa uppolukoissa, eli oven sisään asennettavista lukkorungoista on tarjolla, sekä oikeankätisiin että vasemmankätisiin oviin.

Malleja on aika monta, joten Lukkosetämies koittaa avittaa parhaan kykynsä mukaan latomalla alle tietoutta vain muutamista yleisimmistä malleista, joiden väliltä ja joiden kanssa yksittäinen henkilö joutuu mahdollisesti pähkäilemään.

4190

ABLOY 4190 takalukittuva lukkorunko

Suomessa kovin yleisesti käytetty umpioven takalukitustoiminnolla varustettu lukkorunko. 4190 on malliltaan ns. pikkurunko, jota ei enää niin hirveästi uusissa ovissa ole, mutta vanhemmissa sitäkin enemmän. Kyseessä on siis lukkorunko, joka takalukittuu, mutta jonka saa myös päiväkäyttötilaan rintalevyssä olevaa valintanuppia liikuttamalla. Valintanupin ollessa yläasennossa, ovi takalukkiutuu salpautuessaan ja ovi avataan vain avaimella tai vääntönupilla. Valintanumpin ollessa ala-asennossa, lukko voidaan avata myös painikkeella, eli kyseessä on päiväkäyttötoiminto, jolloin ovesta voi rampata miten sattuu, edes takas, ilman avaimia. 4190:n lukkorunko ei välttämättä vaadi toimiakseen molemminpuoleista painiketta, tai painiketta ollenkaan. Avainpesä tai minimissään vääntönuppi on oltava, jotta lukon saa avattua takalukitustilasta. Tätä lukkorunkoa tavataan ihan joka paikassa, omakotitaloissa, etu- ja takaovissa, varastojen ovissa, kerrostalojen taso-ovissa, yleisissä tiloissa, palo-ovissa…

LC100

ABLOY LC100 painikeavusteinen lukkorunko

Niin ikään Suomessa erittäin yleinen umpioven lukkorunko takalukitus- ja päiväkäyttötoiminnolla. Malliltaan myös ns. pikkurunko, joka on sittemmin korvattu ABLOY:n OneFit standardin mukaisella vastaavalla tuotteella. Lukkorungon erikoisominaisuus on se, että kyseessä on ns. painikeavusteinen lukkorunko. Tämä tarkoittaa sitä, että lukko ei avaudukaan suoraan avainta vääntämällä, vaan ensin avainta käytetään kuten tavallisestikin, jonka jälkeen painiketta painetaan. Toisin sanoen mekanismi siirtää avaamiseen vaadittavan voiman painikkeelle, jolloin avainta ei tarvitse vääntää rystyset valkoisina samalla pyllyllä ovea tönäisten. Lukkorunko soveltuu käytettäväksi erinomaisesti huoneistojen oviin, joissa lymyilee lapsia, vanhuksia, tai motorisesti rajoittuneita henkilöitä. Lukkorungon kanssa on aina käytettävä painiketta ja avainpesää, joten moniin kerrostalojen kerrostaso-oviin joissa on nuppivedin, puolipainike tms. lukkorunko ei sovellu käytettäväksi. Lukkorungon kanssa käytetyssä painikkeessa suositellaan myös käytettävän apujousta, joka pitää huolen että painike palautuu aina asianmukaiseen asentoon, sekä lukkorungon omat jouset eivät rasittuisi tarpeettomasti. Suosittelemme apujousen käyttämissä kaikkien ulko-ovien (umpiovi) lukkorunkojen kanssa. Näissä painikeavusteisissa lukkorungoissa erillisen apujousen tai apujousellisen painikkeen käyttö on suotavaa, koska painikkeen roikkuessa, ns. sulkeltaessa, ei lukkorunko välttämättä toimi asianmukaisesti (vrt. ei skulaa).

LC190

ABLOY LC190 takalukittuva lukkorunko

Suomessa kovin yleisesti käytetty takalukitustoiminnolla varustettu umpioven lukkorunko. LC190 on malliltaan ABLOY:n OneFit standardin mukainen lukkorunko, joka tarkoittaa sitä, että on kooltaan vastaavilla toiminnoilla varustettua 4190 mallista runkoa korkeampi. Vastaa siis toiminnoiltaan täysin 4190 mallista lukkorunkoa, eli kyseessä on lukkorunko, joka takalukittuu, mutta jonka saa myös päiväkäyttötilaan rintalevyssä olevaa valintanuppia liikuttamalla. Valintanupin ollessa yläasennossa, ovi takalukkiutuu salpautuessaan ja ovi avataan vain avaimella tai vääntönupilla. Valintanumpin ollessa ala-asennossa, lukko voidaan avata myös painikkeella, eli kyseessä on päiväkäyttötoiminto, jolloin ovesta voi rampata miten sattuu, edes takas, ilman avaimia. LC190 lukkorunko ei välttämättä vaadi toimiakseen molemminpuoleista painiketta, tai painiketta ollenkaan. Avainpesä tai minimissään vääntönuppi on oltava, jotta lukon saa avattua takalukitustilasta. Tätä lukkorunkoa tavataan ihan joka paikassa, omakotitaloissa, etu- ja takaovissa, varastojen ovissa, kerrostalojen taso-ovissa, yleisissä tiloissa, palo-ovissa…

LC102

ABLOY LC102 painikeavusteinen takalukittuva lukkorunko

LC102 on malliltaan ABLOY:n OneFit standardin mukainen umpioven lukkorunko, joka tarkoittaa sitä, että on kooltaan vastaavilla toiminnoilla varustettua LC100 mallista runkoa korkeampi. Vastaa siis toiminnoiltaan täysin LC100 mallista lukkorunkoa, eli kyseessä on lukkorunko, jonka erikoisominaisuus on se, että kyseessä on ns. painikeavusteinen lukkorunko. Tämä tarkoittaa sitä, että lukko ei avaudukaan suoraan avainta vääntämällä, vaan ensin avainta käytetään, kuten tavallisestikin, jonka jälkeen painiketta painetaan. Toisin sanoen mekanismi siirtää avaamiseen vaadittavan voiman painikkeelle, jolloin avainta ei tarvitse vääntää rystyset valkoisina samalla pyllyllä ovea tönäisten. Lukkorunko soveltuu käytettäväksi erinomaisesti huoneistojen oviin, joissa lymyilee lapsia, vanhuksia, tai motorisesti rajoittuneita henkilöitä. Lukkorungon kanssa on aina käytettävä painiketta, joten moniin kerrostalojen kerrostaso, oviin, joissa on nuppivedin, puolipainike tms. lukkorunko ei sovellu käytettäväksi. Lukkorungon kanssa käytetyssä painikkeessa suositellaan myös käytettävän apujousta, joka pitää huolen että painike palautuu aina asianmukaiseen asentoon, sekä lukkorungon omat jouset eivät rasittuisi tarpeettomasti. Suosittelemme apujousen käyttämissä kaikkien ulko-ovien (umpiovi) lukkorunkojen kanssa. Suosittelemme apujousen käyttämissä kaikkien ulko-ovien (umpiovi) lukkorunkojen kanssa. Näissä painikeavusteisissa lukkorungoissa erillisen apujousen tai apujousellisen painikkeen käyttö on suotavaa, koska painikkeen roikkuessa, ns. sulkeltaessa, ei lukkorunko välttämättä toimi asianmukaisesti (vrt. ei skulaa).

Pintalukkorunko

Pintalukkorunko HELAND RL700

Jätän tästä mallista otsikkotasolta tuotenumeron kokonaan pois, koska pintiksiä on markkinoilla useammilta valmistajilta mm. ABLOY RI201 (vanha), ABLOY RI211 (uusi) ja meidän oma HELAND RL700. Kaikille on kutakuinkin yhteistä se, että pintis on nimensä mukaisesti oven pintaan asennettava musta möntti. Näitä lukkolaitteita löytyy useasti jätekatosten ovista, sekä taloyhtiön yhteisistä tiloista yms. vähäpätöisemmistä ovista. Kyseessä on kuitenkin ihan takalukittava ja avainkäyttöinen lukkorunko. Useat mallit saa myös ns. päiväkäyttötilaan painamalla teljen lukkorungon sisään. Näitä lukkorunkoja löytyy sekä asuntojen ovista, yhteisten tilojen ovista, jätekatosten ovista, pihaporteista, metalliovista…

LC302

ABLOY profiilioven takalukittuva lukkorunko LC302

Metalliprofiiliovissa, eli monesti erilaisissa porteissa ja esim. kerrostalojen alaovissa monesti käytetty lukkorunko. Metalliprofiiliovissa ja porteissa tilaa ei puuoven lukkorungolle monesti ole, joten siksi on kehitetty tällainen kaikin puolin kompaktimpi malli. Kyseessä on takalukituksella ja päiväkäyttöominaisuudella varustettu malli. Toimintoja ohjataan rintalevyn valintanupista. Valintanupin asentoa muuttamalla (3 asentoa) voidaan valita eri toimintoja. Valintanuppia voi käyttää ainoastaan kun samanaikaisesti avaimesta tai vääntönupista on käännetty hieman. Valintanupin ollessa yläasennossa, lukko takalukkiutuu automaattisesti oven sulkeutuessa ja sen saa auki vain avaimella ja vääntönupilla. Valintanupin ollessa keskiasennossa, lukko salpautuu oven sulkeutuessa, mutta sen saa auki myös painikkeilla avaimen ja vääntönupin lisäksi. Valintanupin ollessa ala-asennossa, telki lukkiutuu lukkorungon sisään. Viimeisestä toiminnastaan johtuen LC302 ei sovellu käytettäväksi palo-ovissa, joiden tulee salpautua kaikissa tilanteissa. Profiilioville tarkoitettuja lukkorunkoja on useammalla eri karaetäisyydellä, joka tässä tapauksessa tarkoittaa lukkorungon syvyyttä. Rintalevyn päältä avainpesän keskelle mitta voi olla 29 mm, 30,5 mm, tai 35 mm.

LC305

ABLOY profiilioven takalukittuva lukkorunko LC305

Metalliprofiiliovissa, varsinkin paloluokitelluissa ja ostastoivissa ovissa, monesti käytetty lukkorunko. Sama idea kuin LC302:ssa, mutta rungosta on jätetty teljen sisäänlukitustoiminto pois. Toisin sanoen kyseessä on takalukituksella ja päiväkäyttöominaisuudella varustettu malli. Toimintoja ohjataan rintalevyn valintanupista. Valintanupin asentoa muuttamalla (2 asentoa) voidaan valita eri toimintoja. Valintanuppia voi käyttää ainoastaan kun samanaikaisesti avaimesta tai vääntönupista on käännetty hieman. Valintanupin ollessa yläasennossa, lukko takalukkiutuu automaattisesti oven sulkeutuessa ja sen saa auki vain avaimella ja vääntönupilla. Valintanupin ollessa keskiasennossa, lukko salpautuu oven sulkeutuessa, mutta sen saa auki myös painikkeilla avaimen ja vääntönupin lisäksi. Soveltuu käytettäväksi EI1 15-EI1 60 ja EI2 15-EI2 60 luokan ovissa. Profiilioville tarkoitettuja lukkorunkoja on useammalla eri karaetäisyydellä, joka tässä tapauksessa tarkoittaa lukkorungon syvyyttä. Rintalevyn päältä avainpesän keskelle mitta voi olla 29 mm, 30,5 mm, tai 35 mm.

4181

ABLOY 4181 varmuuslukkorunko

Umpioven varmuuslukkorunko (SFS 7020 luokka 3 sekä verrattavissa EN 12209 standardin luokkaan 5). Toisin sanoen ns. turvalukko, varmuuslukko, lisälukko, you name it. Tämä kikotin ei toimi itsenäisesti, vaan vaatii toimiakseen myös asianmukaisen avainpesän. Vakuutusyhtiösedät ja -tädit ja henkilöt tykkää ja palkitsee sinua paremmilla vakuutusehdoilla (not).

LC306

ABLOY profiilioven varmuuslukkorunko LC306

Profiilioven varmuuslukko (SFS 7020 luokka 3 sekä verrattavissa EN 12209 standardin luokkaan 5). Periaatteessa vastaava, kuin yllä oleva 4181, mutta metalliprofiilioven versio, sillä erotuksella että avaimen voi poistaa ainoastaan teljen ollessa ääriasennoissaan, eli täysin lukittuna tai kokonaan sisällä. Tätä runkoa voi käyttää myös likuovissa, joihin saattaa muuten olla vaikeaa loihtia asianmukaista ja helppokäyttöistä lukintaa. Profiilioville tarkoitettuja lukkorunkoja on useammalla eri karaetäisyydellä, joka tässä tapauksessa tarkoittaa lukkorungon syvyyttä. Rintalevyn päältä avainpesän keskelle mitta voi olla 29 mm, 30,5 mm, tai 35 mm.