Lukkokauppaa vuodesta 2007

100 %:sti Suomalainen verkkokauppa

Tuhansia tyytyväisiä asiakkaita

28.8.2023

Hankittaessa rikkoontuneen lukkorungon tilalle korvaavaa tuotetta, tulee oikean tuotteen löytämisen jälkeen vielä tietää lukkorungon tai oven kätisyys.

Oven kätisyyden määrittämisestä voidaan tehdä todella haastavaa, koska on otettava huomioon mm. eri maiden omat käytönnöt, sekä oven aukeamissuunta (sisään tai ulos), että onko kyseessä pariovi vai yksilehtinen ovi.

Oven kätisyydellä tarkoitetaan, sitä mihin suuntaan ovi aukeaa. Oven kätisyyksiä on Suomessa neljä, sisään ja ulospäin, sekä oikealle että vasemmalle.

Onneksi lukkorungon kätisyyden määrittämisellä voidaan oikoa mutkia ja pitää asia yksinkertaisena.

Tosin kuin ovilla ja ikkunoilla, lukkorungoilla (pois lukien erilaiset EXIT mallit) on kaksi kätisyyttä, oikeankätinen (OIK. tai RH) ja vasemmankätinen (VAS. tai LH).

Oikea (RH) = Ulkoa katsottuna, kasvot oveen päin. Ovi aukeaa ulospäin (katsojaan päin) ja saranat sijaitsevat oikealla puolella.

Vasen (LH) = Ulkoa katsottuna, kasvot oveen päin. Ovi aukeaa ulospäin (katsojaan päin) ja saranat sijaitsevat vasemmalla puolella.

Mikäli ovet aukeavatkin sisäänpäin, niin pomppaa sisäpuolelle ja ovi aukeaa taas itseesi kohden ja yllä oleva ohjeistus pätee taas.

Vaikka puhutaan oven kätisyydestä, ei siis ole merkitystä millä kädellä ovi avataan, vaan kätisyys määräytyy oven aukeamissuunnan mukaan.

Oven kätisyys
Oven kätisyys