Lukkokauppaa vuodesta 2007

100 %:sti Suomalainen verkkokauppa

Tuhansia tyytyväisiä asiakkaita

23.8.2023

Sitä on tullut ammattilaisena vuosien saatossa todella ronkeliksi, kun kyseessä on tuotteiden nimet ja nimitykset.

Ammattilaisena on välillä vaikea hahmottaa mistä tuotteesta henkilö puhuu, tai sitä tahtomattaan väärinymmärtää, vaikka tarkempi selitys löytyisi tarinasta, kuin vain jaksaisi kuunnella loppuun asti.

Otetaan esimerkiksi tuote nimeltä avainpesä.

Avainpesä (Lat. Lockitus Maximus)

Avainpesä MH01ST

Avainpesä on tuotekokonaisuus, joka sisältää monissa tapauksissa ulkopuolen helarenkaan, sisäpuolen vääntönupin, sekä sisällä olevat hilppeet, kuten lukkosylinterin ja vääntökaran asennustarvikkeineen.

Tämä kokonaisuus lätkäistään oveen, yleensä oven kyljessä olevista kahdesta n. 41 mm:stä reiästä siihen ylempään. Avainpesä mahdollistaa siis oven käyttämisen mm. avaimella, mutta mallista riippuen sitä voidaan operoida myös koodilla, kulkutunnisteella, tai vaikka mobiililaitteella Bluetoothin tai NFC:n välityksellä.

Useasti kun meille tulee kyselyitä liittyen avainpesiin, käyttävät maallikot termejä lukkopesä, lukkosylinteri, lukkorunko, lukko, ovilukko, avainlukko…

Monet näistä termeistä tarkoittavat täysin toista tuotetta, joten keskustelu johtaa väistämättä tyhmiltä kuulostaviin jatkokysymyksiin. Ilman osittain tahallistakin väärinymmärrystä, saattaisi asiakas vastaanottaa täysin erilaisen tuotteen jonka oli luullut tilanneensa.

Laitetaas tähän alle, ihan kuvien kera, Lukkosetämestarin pieni sanakirja yleisimmistä oviympäristön tuotteista ja komponenteista.

Useilla kansanomaisilla (eli termeillä, joita me olemme kuulleet käytettävän) termeillä voidaan tarkoittaa useaa eri tuotetta tai komponenttia, joten monen tuotteen kohdalta löytyy täysin samoja nimiä.

Avainpesä, katso yltä

Lukkosylinteri

Kyseessä on avainpesän sisällä oleva komponentti, joka mahdollistaa varsinaisen avainkäytön. Tämän kapistuksen ympärille asennetaan helarengas ja vääntönuppi asennustarvikkeineen, sekä koko se kokonaisuus survotaan lukkorungon ja painikkeen kanssa yhdessä toimivaksi kokonaisuudeksi. Näitä harvemmin yksittäin kysytään, mutta kun kysytään, niin väärinkäsityksen vaara on melkoinen. Kansanomaisilta nimiltään lukkopesä, avainpesä, lukko ja lukkosielu

Lukkorunko

Pääsääntöisesti oven sisässä (psl. pintalukko) oleva lukituslaite, joka mahdollistaa oven varsinaisen lukinnan. Lukkorunkoa operoidaan, joko painikeella, avainpesällä, jommalla kummalla, tai molemmilla. Lukkorunko vaatii toimiakseen myös vastakappaleen. Lukkorungosta käytetään kansanomaisia nimityksiä kuten, lukkopesä, lukkolaite, lukituslaite, telkipesä, lukitstelki, lukkotelki, lukkokieli, ovilukko…

Vastarauta

Karmissa sijaitseva komponentti, joka mahdollistaa lukkorungon mahdollisimman esteettömän salpautumisen, eli oven lukinnan. Vastaraudasta käytetään kansanomaisia nimityksiä kuten, telkipesä, telkiaukko, lukkoaukko, vastalevy, vastakappale, lukkolevy, lukkopesä…

Painike

Avainpesä asennetaan monesti siihen oven (ulko-ovi) kyljessä olevaan ylempään reikään, niin painike asennetaan sitten alempaan. Painikkeella operoidaan lukkorunkoa ja itse ovea. Monesti painike on oven arkikäytön kannalta oleellisin komponentti / tuote ja jotkin lukkorungot, kuten ABLOY LC100, vaativat aina toimiakseen painikkeen. Painikkeella on useita kansanomaisia nimityksiä, kuten hantaaki, vedin, ripa, ovinuppi, kahva, otin, kädensija…

Vedin

Vetimillä avataan ja suljetaan ovia niitä vetämällä, tai työntämällä. Vetimet ovat kiinteästi oveen asennettuja, joten niillä ei suoranaisesti operoida esim. lukkorunkoja, kuten painikkeilla. Vetimeen liittyviä kansanomaisia termejä on täysin samat, kuin painikkeellakin, hantaaki, vedin, ripa, ovinuppi, kahva, otin, kädensija…

Ovensuljin

Ovensulkijalla suljetaan nimensä mukaisesti ovi. Tuote voidaan asentaa, joko karmiin tai oveen, riippuen mallista, varusteista ja siitä kummalle puolelle ovea ovensuljin halutaan asentaa. Ovensulkimia on myös rakenteisiin piilotettuja malleja ja muita erikoismalleja. Kansanomaisilta termeiltään ovensuljin tunnetaan mm. ovipumppu, ovisuljin ja ovensulkija. Ovensulkijan kohdalla kyseessä on pääsääntöisesti ”ovipumppua” lukuunottamatta, ainoastaan kirjoitusasusta ja taivutuksesta.

Saatat ihmetellä miksi joku vääntää tällaista sontaa ihan oikeana blogikirjoituksenaan. Sitä ihmettelee välillä tämän aivopierun kirjoittajana toimiva Lukkosetämestarikin ja aikamoista verbaalikakkiahan tämä kieltämättä onkin.

Ongelmana on hakukoneet, joiden asnsiosta sinäkin tänne mitä todennäköisimmin olet eksynyt.

Hakukoneille pitää jossain satumaisessa sisältökokonaisuudessa syöttää myös nämä ei niin tavanomaiset termit, jotta niillä löytää vähintään tänne blogiin ja sitä kautta ehkä jopa ostoksille varsinaisen kaupan puolelle.

Joten ei muuta, kuin kiitos ja anteeks