Lukkokauppaa vuodesta 2007

100 %:sti Suomalainen verkkokauppa

Tuhansia tyytyväisiä asiakkaita

12.7.2023

Mikä lukitus laitetaan? – Kuinka valita oikea lukko omakotitaloon tai mökille?

Meiltä kysytään todella usein mikä olisi sopivin lukitus omakotitaloon tai mökille.

Tähän ei ole yhtä yksiselitteistä vastausta. Mielestäni ratkaisevaa on budjetti, haluttu käyttömukavuus ja hifistelyn tarve.

Vaihtoehtoja löytyy mekaanisista lukoista – sähköisiin jäjestelmiin, eikä mikään tilanne tai tarve ole samanlainen. Lähdetään kuitenkin purkamaan lukituksen valintaa.

Budjetin puitteissa

Pienellä budjetilla rajaan pois osan käyttömukavuudesta ja hifistelyn. Mikäli budjetti on pohjaton, pidetään kaikki vaihtoehdot avoinna.

Useasti tilanne on kuitenkin se, että kun omakotitalo on rakennettu ja viimeistä silausta vaille valmis, on budjetti ylitetty jo aikaa sitten. Viimeisimmistä asioista joudutaan sitten hieman tinkimään. Monesti ne on pihatöiden, terassin ja paljun ohella lukitusjärjestelmä ja heloitus, kuten painikkeet yms.

Pienelläkin budjetilla saa toimivan lukituksen

Pienellä budjetilla saa kuitenkin ihan kelpo lukituksen. Todennäköisesti ovet ei aukea koodilla, tai kännykällä, vaan perinteisillä mekaanisilla avaimilla.

Pienellä budjetilla kaikki kiinteistön lukot ei myöskään välttämättä aukea samoilla avaimilla, vaan avaimia saattaa olla useampia. Talo aukeaa omillaan, autotalli omillaan ja postilaatikko omilla avaimillaan.

Mikäli avaimen malli, merkki tai erilaisten avainten määrä ei ole oleellista, voidaan lukitukseksi valita melkeimpä mikä malli tahansa, kunhan se on yhteensopiva ovissa olevien lukkorunkojen kanssa.

Olemassa olevaa lukitusta voidaan myös monesti jälkikäteen parantaa esim. sarjoittamalla.

Edullisemmissa järjestelmissä samalle avaimelle sarjoitettujen avainpesien hinta ei oleellisesti nouse, joten käyttömukavuudenkin saa ihan kelpo tasolle. Kaikkia lukitustuotteita ei näissä edullisimmissa välttämättä voi sarjoittaa, kuten riippulukkoja ja postilaatikon lukkoja. Edullisimmissa järjestelmissä ei jälkikäteen sarjoittaminen myöskään välttämättä ole mahdollista.

Lukkomallin valinta

Punnittaessa mallia, pääsääntö lukituksissa on se, että ovista ei luvatta saa päästä sisään ilman, että murronjälkiä jää. Tämä pätee, niin mekaanisiin avainlukituksiin, kuin elektronisiinkin järjestelmiin, edullisiin ja kalliisiin. On siis aivan sama mikä merkki avaimessa lukee, kunhan lopputulos on asianmukainen lukinta.

Oman kokemukseni mukaan Suomesta ei periaatteessa edes löydä niin ala-arvoista lukitusjärjestelmää, joka toimii Suomessa yleisesti käytettyjen lukkorunkojen kanssa, että lukoista pääsisi sisälle ilman murronjälkiä.

Rikosteknisesti murronjäljet ei rajoitu pelkästään puusilppuun lattialla, rikottuun avainpesään tai reikään ovessa, vaan jäljet voivat olla myös avainpesän sisällä tai jälkinä bittiavaruudessa.

Edullinen vs arvokas lukitus

Edullisissa mekaanisissa lukituksissa oleellisinta on pitää huolta avaimista. Avaimia ei saa holtittomasti jakaa, tai edes lähtökohtaisesti valmistaa turhia kappaleita. Suojaamattomien, patentti on umpeutunut tai sitä ei ole, avainjärjestelmien avainten kopioiminen on helppoa ja nopeaa, vaikka ilman omistajan lupaa.

Hieman arvokkaamissa avainjärjestelmissä on monesti voimassa oleva patentti, jolloin avainkopioita ei periaatteessa voi luvatta valmistaa. Silti avaimista tulee pitää hyvää huolta.

Avaimella tapahtuneesta murrosta ei jää jälkiä (jää jälkiä, mutta ei ole murroksi identioitavissa), joten vakuutusyhtiön henkilöllä tulee olemaan helppo case.

Näissä avainjärjestelmissä myös samalle avaimelle sarjoittaminen maksaa hieman enemmän, kuin edullisimmissa järjestelmissä. Hyvää näissä arvokkaamissa järjestelmissä on, että samalle avaimelle voidaan myös sarjoittaa useita erilaisia lukitustuotteita.

Sähköinen lukko on myös vaihtoehto

Elektroniset järjestelmät on sitten sieltä arvokkaammasta päästä, mutta näissäkin on omat rajoitteensa. Käyttömukavuus on ihan omassa luokassaan, mutta turvallisuus ei monissakaan tapauksissa peittoa perinteistä mekaanista lukitusta.

Mahdollista koodia tai kulkuoikeuksia pystyy jakamaan siinä missä mekaanisia avaimiakin, jopa helpommin kun koodi liikkuu viestillä helposti ja nopeasti eteenpäin. Koodin kulkeutuessa vääriin käsiin on murtautuminen todella käyttäjäystävällistä. Murron tapahtuessa esim. kotitalouden omilla käyttöoikeuksilla, on vaikea tai jopa mahdotonta saada vakuutysyhtiöltä korvauksia.

  • Monet elektroniset järjestelmät eivät myöskään mahdollista ns. kulkulokin katselua / keräämistä, jolla voitaisiin selvittää kuka on ovista liikkunut ja milloin. Tällöin asiattoman elektronisen kulkemisen todistaminen lukoista on käytännössä mahdotonta.

Elektronisissa järjestelmissä tulee myös ottaa huomioon se, että ne toimivat sähköllä. Riippumatta siitä mikä on sähkön tuotantotapa, verkkovirta, paristot, omavoimainen, tulee elektroninen tuote jossain vaiheessa ns. bugittamaan. Virta katkeaa, verkkoyhteys, NFT, Bluetooth pätkii, tai sähkölaite vaan päästää viimeiset savut ilmaan.

On siis hyvä muistaa, että taloon tulisi päästä jostain mekaanisesti sisään. Tämä voi tapahtua vaikka takaovesta, tai elektronisessa lukkolaitteessa tulisi olla mekaaninen backup.

Summa summarum

Valitsetpa sitten edullisen mekaanisen avainlukituksen, hieman arvokkaamman mekaanisen avainlukituksen, elektromekaanisen lukituksen, elektronisen lukituksen tai täysin sähköisen lukinnan, on kaiken A ja O avainten, tunnisteiden, koodien ja käyttäjäoikeuksien asianmukainen hallinta.

Edullinen hyvin ylläpidetty avainlukinta on turvallisempi, kuin holtittomasti ylläpidetty sähköhärveli.

Mikä lukitus siis laitetaan?